Комунальний заклад
"РІВНЕНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ФТИЗІОПУЛЬМОНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР"

Як та чим харчуються пацієнти Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру РОР

NoneNoneNoneNoneNone
Сніданок, обід та вечеря… протягом дня процес приготування їжі у харчоблоці закладу фактично безперервний. Повноцінне харчування хворих на туберкульоз таке ж важливе, як і дотримання призначених лікарем схем лікування.
 
“Здорове і правильне харчування відновлює захисні сили організму та сприяє відновленню уражених туберкульозом органів та систем. Для цього необхідно дотримуватися збалансованого вмісту вітамінів та мікроелементів у продуктах харчування, а також білків, жирів та вуглеводів”, - розповідає директор фтизіопульмонологічного центру Федір Аврука.
 
Посилене харчування з достатнім рівнем калорій не єдина вимога, якої дотримуються працівники харчоблоку, усі страви мають бути корисними та смачними.
 
“На нашій кухні ви, наприклад не знайдете смаженого, немає тут ні майонезів, ні кетчупу… Зазвичай ми страви відварюємо, запікаємо, або ж готуємо на пару”, - розповідає завідувачка харчовим виробництвом Олена Мисковець.
 
Пані Олена представляє компанію з медичного кейтерингу, яка спеціалізується на організації харчування для пацієнтів Foodicine, з якою медичний центр уклав договір про співпрацю. Про рівень якості приготовлених страв цією компанією говорить відмінна перевірка системою НАССР
НАССР - це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках - міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками пов'язаними із безпечністю харчових продуктів.
 
“Відповідати вимогам цієї системи для нас один із найважливіших орієнтирів, адже мова йде безпеку й якість приготовлених нами продуктів”, - зазначає Олена Мисковець.
Чистота, дотримання харчового сусідства й процес приготування - від миття та до готового виходу страви, відбувається по колу - усього цього дотримуються працівники харчоблоку, щоб відповідати високим стандартам.
 
Цех з приготування гарячих страв - це саме серце харчоблоку, сюди не потрапити стороннім й саме тут відбувається безпосередній процес приготування страв.
 
“Для пацієнтів ми готуємо страви відповідно до дієт. Дієта №1 - це перетерта їжа, дієта №9 - це для пацієнтів хворих на діабет та дієта номер №11 це посилене харчування”, - розповідає кухар харчоблоку Валентина Ковенько.
 
Суп, риба з овочами, картопляне пюре, салат з капусти, яблука, печиво та какао зі згущеним молоком - такий приблизний обід у хворих фтизіопульмонологічного центру. Частують тут подекуди й випічкою власного виробництва, а якщо у закладі перебувають діти, працівники оформляють страви у такий спосіб, аби підняти маленьким пацієнтам настрій.
 
Середня кількість порцій, яку виготовляють щодня складає близько 40, але потужності харчоблоку вистачить й на 400. Заклад відкритий до співпраці з іншими медичними установами і не тільки, якщо вони зацікавлені у якісному та здоровому харчуванні своїх підопічних.