Комунальний заклад
"РІВНЕНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ФТИЗІОПУЛЬМОНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР"

Рівненські фтизіатри розповіли про корона-туберкульозний ланцюжок та його можливі наслідки

NoneNone

Коронавірусна інфекція, як і туберкульоз здебільшого вражає легені. Обидві хвороби несуть небезпеку для життя й здоров’я людини й на превеликий жаль подекуди стають причиною смерті. Згідно з інформацією поданою аналітичним центром АМУ оцінка смертності від COVID-19 коливається від 1,5 до 20% (20% в центрі спалаху в м. Ухань, Китай) в той час, як у нелікованого туберкульозу, середній показник смертності становить 45%. Попри те, що туберкульоз більш смертельний, ніж COVID-19, в умовах пандемії коронавірусної інфекції боротьба з цією недугою відійшла в тінь. І вже зараз можна чітко сказати, що за рік-півтора Світ матиме невтішні наслідки… Про це свідчать і дані дослідження міжнародної організації Stop TB Partnership. «Чим довше люди залишаються  без діагностики  і лікування, тим більше хворих буде в наступному році  і через рік», - сказала очільниця організації Лучика Дітіу.

Світова тенденція не оминула і Рівненщину. Про це систематично наголошують рівненські фтизіатри. 

«У більшості хвороб, і туберкульоз не є виключенням, діє принцип – чим раніше хворобу виявити, тим легше її лікувати. На сьогодні, до Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру РОР в основному поступають пацієнти з запущеними формами туберкульозу», - розповідає директор медичного центру Федір Аврука.

Фтизіатри переконують, така ситуація пов’язана із низьким рівнем роботи сімейних лікарів, щодо виявлення ТБ у населення, недостатнім охопленням обстежень контактних осіб з хворими на ТБ, труднощами пов’язаними з карантинними умовами – утруднений доступ до транспорту, медичних закладів і т.д.

«Також негативно впливає на стан виявлення хворих на туберкульоз скорочення районних лікарів-фтизіатрів та переведення їх в окремих районах на 0,25 посади  з заробітною платою на рівні стипендії студента або ж  взагалі відсутність лікаря фтизіатра», - наголошує директор Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру РОР.

Гостро й невтішно стоїть критично низьке фінансування протитуберкульозної служби області.

«У 2021 році, в порівнянні з 2019 роком, ми вже спостерігаємо ріст виявлення туберкульозу, це попри пандемію і ряд інших факторів. До прикладу, якщо взяти Рівненський район у 2020 було виявлено 139 випадків ТБ, а  2021 – 161 випадок. Прошу зауважити, що понад 44 відсотки серед них це випадки з деструктивними змінами в легенях. Поряд з цим через відсутність коштів ми змушені проводити оптимізації шляхом скорочення персоналу…», - каже Федір Аврука.

Тим часом, поки увесь світ бореться з коронавірусною інфекцію, рівненські фтизіатри просять не забувати про туберкульоз управлінців та закликають медиків приділяти належну увагу діагностиці та профілактичним оглядам, щоб за кілька років не довелося боротися із пандемією туберкульозу.